Så svarar du på frågan Varför ska vi anställa dig?

Hur svarar man egentligen på frågan Varför ska vi anställa dig? utan att låta osäker eller arrogant? Genom att förbereda din respons på frågan kan du leverera ett tydligt svar på ett självsäkert sätt. EnRival tipsar om hur du kan framhäva din kompetens, erfarenhet och dina egenskaper när du förbereder ditt svar.

Så kan du vinkla ditt svar

Genom att vinkla ditt svar på frågor som Varför vill du jobba hos oss? och Varför tycker du att vi ska välja dig? mot dina personliga egenskaper och vad du kan bidra med på arbetsplatsen ger du en konkret bild av dig själv som anställd. Låt ditt engagemang och din motivation för jobbet skina igenom – oavsett vilka egenskaper eller erfarenheter du har sedan tidigare.

Motivation och engagemang

Ett bra sätt att visa ditt engagemang för jobbet är att göra lite research om företaget och sätta dig in i deras värderingar, mål och utmaningar. Detta ger dig möjlighet att sätta dig själv och dina erfarenheter i relation till arbetsplatsen, samtidigt som du förklarar varför du vill jobba hos just dem och du förser rekryteraren med ett naturligt svar på frågan Motivera varför ska vi rekrytera just dig.

Lyft fram vad du kan bidra med

Fundera på hur du kan bidra till företagets framgång, till exempel genom särskilda färdigheter eller tidigare arbetserfarenhet. Konkretisera hur din kompetens kan användas i rollen och varför du skiljer dig från andra kandidater med liknande yrkesbakgrund. Du kan även lyfta fram exempel på prestationer som intygar din kompetens inom det aktuella området.

Lös ett problem

Ett av de mest effektiva, men kanske också det svåraste, sättet att framhäva dig själv som anställningsbar är att identifiera ett problem som företaget har – för att sedan beskriva hur du skulle kunna bidra till att lösa det. På så sätt visar du både på engagemang, motivation och problemlösningsförmåga – alla värdefulla egenskaper för många arbetsgivare.

4 saker att inkludera i svaret

Förutom att vara självsäker, ärlig och positivt inställd när du får frågan Varför ska vi anställa dig? eller Varför vill du jobba hos oss? är det några grundstenar som bör finnas med i ditt svar, som du kan läsa mer om här nedanför.

1. Visa att du har rätt erfarenhet

Beskriv hur din erfarenhet från tidigare jobb matchar, och till och med överträffar, kraven och förväntningarna för den aktuella tjänsten. Exemplifiera med specifika projekt, uppgifter eller ansvarsområden där du har visat på den erfarenhet som efterfrågas.

2. Lyft fram dina unika egenskaper

Lyft fram egenskaper, erfarenheter eller färdigheter som kan skilja dig från andra som sökt samma jobb. Vilka färdigheter eller styrkor gör dig till den bästa kandidaten för jobbet? Bygg på ditt svar med konkreta exempel från ditt arbetsliv som stärker idén om att det är just dig de ska anställa.

3. Förklara vilket värde du kan ge företaget

Förklara på vilket sätt du – med din kompetens – kan tillföra värde och göra skillnad i organisationen. Tänk på att nämna sådant du kan påverka både på kort och lång sikt för att framhäva ditt engagemang.

4. Var självsäker och ärlig

Givetvis ska du vara självsäker och trygg i ditt svar, utan att låta arrogant. Öva in ditt svar så att du vet precis vad du ska säga om eller när frågan Varför ska vi anställa dig? kommer. Kom ihåg att samtidigt vara genuin och ärlig, och inte bara rabbla svaret rakt upp och ner – ett genomtänkt svar uppfattas som trovärdigt.

2 saker att inte göra

1. Ge inte korta, diffusa eller vacklande svar

Om du inte har tänkt igenom ditt svar riskerar du att framstå som oengagerad och ger intryck av att du inte har förberett dig tillräckligt väl. Undvik därför att ge korta, otydliga eller vacklande svar.

2. Undvik inte att svara eller ge ett allmänt svar

Även om du inte har ett färdigt svar på frågan ska du inte slingra dig från att svara på den. Ge inte heller ett för allmänt svar, till exempel ett standardsvar som du har hittat på webben. Det är bättre att vara direkt, konkret och ärlig i ditt svar.

Dela:

Fler nyheter

Hitta din väg framåt

Alla människor är olika. Det är också behoven. Därför erbjuder vi tjänster inom en mängd olika områden. Här kan du enkelt hitta ett område som passar just dina behov. Hur kan vi hjälpa dig?

Hej! Vad vill du göra?
Söka jobb Rekrytera Få hjälp att hitta jobb Kontakta oss