Postdoktor inom geofysik
Är du intresserad av att arbeta med material för en hållbar framtid, i en multidisciplinär forskningsgrupp som involverar kemister, fysiker, materialvetare och geovetare? Vi anställer en postdoktor för att bedriva forskning om sällsynta jordartsmetaller i mineral, i syfte att utveckla nya permanenta magneter.
Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet täcker forskningsområden över geovetenskaper. Vår forskning fokuserar på ämnen som sträcker sig från jordens kärna till atmosfären, på skalor från submikroskopiska strukturer i mineral till bildandet av berg och hav. Vi har undervisning på grund- och forskarnivå. Våra kurser erbjuder ett brett utbud inom det geovetenskapliga området och flera av institutionens utbildningar har fått högsta betyg i utvärderingar av Högskoleverket och Högskoleverket (Universitetskanslersämbetet). Besök gärna: https://www.uu.se/institution/geovetenskaper/ för mer information om avdelningen.
Geofysik handlar om förståelsen av jordens nuvarande och tidigare struktur och dynamik med hjälp av metoder baserade på mätningar och modeller av jordens fysiska egenskaper. Inom geofysiken använder vi kvantitativa fysikaliska metoder för att undersöka jorden och dess miljö.
Det aktuella projektet är finansierat av vetenskapsrådet (tvärvetenskapligt forskningsanslag) ”Från mineral till funktionella magneter”. Postdoktorn kommer delvis att arbeta inom en större forskargrupp med experter från olika institutioner vid Uppsala universitet, som inkluderar forskare från oorganisk kemi, teoretisk fysik och materialvetenskap. Det övergripande målet med projektet är att hitta nya lösningar för funktionella permanentmagneter som innehåller sällsynta jordartsmetaller, med hjälp av ingredienserna från tillgängliga råvaror i Sveriges berggrund.
Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften inom anställningen är att bedriva forskning. Forskningsämnet berör provberedning och kemisk och fysikalisk karakterisering av mineral och bergarter som innehåller sällsynta jordartsmetaller. Olika laboratoriemetoder kommer att användas i forskningen, inklusive geokemiska mätningar, såsom XRF, XRD, mikrosondanalyser, samt fysikaliska egenskapsmätningar med olika och instrument, med fokus på att mäta magnetiska egenskaper. Användning och utveckling av erfarenhet med ett nyanskaffat kvantdiamantmikroskop kommer att ingå i forskningen. Instrumentanläggningar vid både Institutionen för geovetenskaper och Ångströmlaboratoriet kommer användas. Möjlighet finns att arbeta vid stora faciliteter som MAX-IV synkrotronen, för karaktärisering av material. Forskningsresultaten förväntas publiceras i internationella peer-granskade vetenskapliga tidskrifter.
Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i geofysik, geokemi, geologi, fysik, kemi eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i nämnda ämnen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.
Erfarenhet av att använda laboratorieinstrument för mätningar är ett krav. En hög nivå i muntliga och skriftliga kunskaper i engelska krävs, samt färdigheter i beräknings- och programmeringsfärdigheter. Kandidaten förväntas kunna arbeta inom ett större team av forskare, från vetenskapsområden inom oorganisk kemi, fysik och materialvetenskap.
Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av att arbeta med sällsynta jordartsmetaller kommer att ses som meriterande, liksom en bakgrund inom mineralogi, kristallografi och forskning om fysikaliska egenskaper hos mineraler och bergarter.
Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 3 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-04-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Upplysningar om anställningen lämnas av: Bjarne Almqvist, mailto:bjarne.almqvist@geo.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 21 februari 2025, UFV-PA 2025/283.
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/
Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.
Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.
Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Lön
Individuell lönesättning
Anställningsvillkor
100%. Tillträde: 2025-04-01 eller enligt överenskommelse
Visstidsanställning till
Var ligger arbetsplatsen?
Arbetsplatsen ligger i Uppsala kommun i Uppsala län.
Kontakt
Uppsala Universitet
Annonsid: 29432771
Publicerad 3 februari 2025